• Bliv medlem –

    send en mail til info@kulturlandskab. org
    og få svar om medlemskab på prøve

Bökande svin som landskapsarkeologer

I 2017s oktobernummer af det lokalhistoriske tidsskrift Lethrica (med rødder i Lejre kommune, Danmarks vugge; sagnkongernes hjemsted), finder man blandt andet denne lille historie skrevet af den fremragende lokal- og kulturhistoriker, Bent Gottfredsen, Vester Såby i Skjoldungernes Land:

Endnu et skvatmølleanlæg fundet

Midt i marts fik jeg en opringning fra Kirsten og Torben Oppfelt på Tjørnehusvej på Særløse Overdrev. De havde svin gående i et mindre stykke skov op til området med de mange spejderhytter. Nu havde svinene i en dyb slugt gravet et skvatmølleanlæg frem. De var ikke et øjeblik i tvivl. Det lignede præcis dem, de kendte fra deres rejser i Nepal.

Jeg tog straks derned. Jeg var heller ikke i tvivl. Det lignede præcis dem, jeg kendte fra mine rejser i Skåne og ikke mindst på Færøerne. Her har været stemmet op til en lille skvatmølle, og bækken har været forstærket med en stensætning. Når man står der i dag, tænker man straks: Jamen, har der virkelig været vand nok. Det har der været, indtil Københavns Vandforsyning i 1930’erne drænede hele egnen. Der er i øvrigt registreret flere i statsskoven ved siden af.
   Kirsten og Torben var ret betaget af tanken om, at de havde boet lige ved siden af i over 40 år uden at have kendt den, for der havde altid været tæt krat, indtil svinene lukkede det op.
Det er anden gang, at frilandssvin frilægger et fortidsminde for Kirsten og Torben. Første gang drejede det sig om en solid bro af meget store utilhugne natursten – en stenkiste. De have blot troet, at bækken løb igennem i cementrør. Broen, der givetvis er af høj alder, undrede os den gang meget, for hvor var vejen, der skulle gå over den? Ingen kort, stednavne eller selv tænkte vejforløb kunne hjælpe, og alligevel måtte der engang have været en vej af en vis betydning, siden man havde udført så stort et arbejde som stenkisten. Måske skal stenkisten ses i sammenhæng med skvatmøllen?
Nøgleord: .Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *