• Bliv medlem –

    send en mail til info@kulturlandskab. org
    og få svar om medlemskab på prøve

Grisens historia – så mycket mer än fläsk

Mens vi venter på Lommen 52 med tema om tradisjonsmat, er her en lille bogomtale.
Måske vil et af forbundets medlemmer påtage sig at anmelde bogen. Vi har ikke modtaget den, men måske vil forbundet spendere et anmeldereksemplar.

Grisens historia – så mycket mer än fläsk är en skildring av den svenska grisens kulturhistoria. Här sätts detta mångfasetterade djur in i ett större sammanhang. Och grisen och människan har en lång gemensam berättelse att erbjuda.

Om härstamning och egenskaper, om grisens plats i religionen, om dess renlighet och nyttighet som markberedare, som jaktgris, tryffelsvin och sällskapsdjur. Grisen som offerdjur, tamsvin, vildsvin, ollonsvin och skogssvin. Naturligtvis avhandlas även grisen som köttdjur och leverantör av skinka och korvar till människans middagsbord.

Inte minst möter läsaren den svenska ”urgrisen”, återuppstånden som Linderödssvinet. Två välkända ”gris- och matprofiler” har skrivit var sitt företal till boken – uppfödaren Rolf-Axel Nordström och mösterkocken Paul Svensson.

Martin Ragnar är författare, forskare och både humanist och naturvetare/tekniker med en rad böcker på meritlistan. Hans två senaste matböcker är Svensk ostkultur och Regional matkultur.

Martin Ragnar:
Grisens historia – så mycket mer än fläsk
Carlsson Bokförlag
Utkom 2015

Bogmærk Permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *