• Bliv medlem –

  send en mail til info@kulturlandskab. org
  og få svar om medlemskab på prøve

Mångfaldens utmark

Fordybelser i interessant viden og refleksion om vilde og tamme dyr og planter, og historier om brug af landskab. image002
Blandt andet en del om Falbygden, hvor årsmødet 2014 fandt sted.
Af Kelvin Ekeland – en af forbundets fædre, og redaktør af Lommen fra 1989 – 2003.
Mange af NKFs medlemmer har købt den. Har du lyst til at skrive en anmeldelse?

Forlagets omtale

Bogmærk Permalink.

Et svar til Mångfaldens utmark

 1. Claes Möre siger:

  En grundbok för natur- och kulturvårdare.

  Kelvin Ekeland. 2014. Mångfaldens utmark. 352 sidor. Carlssons Bokförlag. Stockholm.

  Kelvin Ekeland har just utgivit en bok vars användbarhet för natur- och kulturvårdare lätt går att förbise. Dels är titeln lite allmän; dels spretar innehållet lite hit och dit. – Men efter att ha läst boken i sin h e l h e t har man sannolikt blivit lite klokare på vad ”Svensk natur”, ”skog” och utmark är, eller var.
  Kelvin Ekeland är känd från bl a Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet att för att kunna analysera Sveriges natur i ett historiskt perspektiv. Han var med när svenska staten genom Naturvårdsverket återupptäckte ”Äng och Hage” på 1980-talet. Återupp-täckarna blev hans medarbetare. De var Mårten Aronsson, Urban Ekstam och Urban Emanuelsson inom myndigheterna, därtill kom även viktiga referenspersoner. Redan då påpekade han att Utmarkerna borde vara med i den landsomfattande inventeringen av äng och hage som då genomfördes. Utmarksinventeringen återstår fortfarande att göra.
  För Floraväktare kan ett citat anföras, s. 295:
  ”Men forskningen är tyvärr ofta enbart passivt registrerande; tillspetsat studerar och konstaterar den utdöendet.”
  Just denna aspekt kom upp på ett botanistmöte i Stockholm, i november 2014. Där konstaterades bl a fältgentians fortsatta utdöende i Stockholms län. Ironiskt, eller värre, är att just fältgentianan, Gentianella campestris, var logga och symbol för hela ”Äng och Hage”-projektet.
  Boken handlar huvudsakligen om svenska kulturlandskap och dess komponenter och om hur alla är utrotningshotade. Då kulturlandskapets utmarker är mest hotade och sämst förstådda, ja inte ens kartlagda, är bokens utmarksdelar de mest värdefulla.

  Claes Möre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *