• Bliv medlem –

  send en mail til info@kulturlandskab. org
  og få svar om medlemskab på prøve

Seminar om etablering af nationalparker 25 november i Roskilde

Center for Natur- og Nationalparkforskning afholder seminar fredag d. 25 november kl. 13-17 i Kort- og Stensalen, bygning 02, Roskilde Universitet.

Borgerinddragelse og netværksdannelse i forbindelse med etablering af nationalparker

Det er gratis og alle er velkomne. Af praktiske hensyn vil vi bede om tilmelding på cnnfruc@gmail.com.
Program:
13.00 – 13.30 Lars Fuglsang: Netværksanalyser. Hvad er det og hvad kan det bruges til?
13.30 – 14.00 Sabina Frandsen: 12 år op ad bakke – hvordan lykkedes Skjoldungernes land og hvordan blev processen styret?
14.00 – 14.30 Kaffepause
14.30 – 15.30 Paneldebat med deltagere i processen omkring udviklingen af Nationalpark Skjoldungernes land
15.30 – 16.00 Jesper Brandt og Ebbe Prag: Ideer til et forskningsprojekt om udviklingen af de danske nationalparker
16.00 – 17.00 Rødvin, snacks og mingling

13.00 – 13.30 Lars Fuglsang: Netværksanalyser. Hvad er det og hvad kan det bruges til?
Vi lever i et projekt- og netværkssamfund (Boltanski and Chiapello 2006), hvor netværk bliver en vigtig ressource for virksomheders og organisationers værdiskabelse og innovation.
Netværk skaber muligheder for mennesker og organisationer for at få indflydelse og udvikle og realisere idéer.
Netværk kan danne fundament for at samarbejde om udvikling og innovation og giver samtidig den enkelte virksomhed eller organisation adgang til idéer, viden og andre netværksressourcer. Netværk er blevet undersøgt på en række forskellige måder herunder i tilknytning til offentlig administration (Isett et al. 2011), fx governance netværk (Sørensen og Torfing 2005), og i relationer mellem virksomheder, fx innovationsnetværk (Sørensen og Fuglsang 2015).
..    Selvom forskningen viser, at netværk er kontekstbestemte og udvikler sig lokalt og over tid, er det vigtigt at forstå, hvordan netværk igangsættes, udvikles, styres og struktureres (Svare and Gausdal 2015).
Vi ser på hvordan netværk kan analyseres ud fra forskellige perspektiver, og nogle af de udfordringer, der er forbundet med at udvikle, vedligeholde og udnytte netværk i praksis.

13.30 – 14.00: Sabina Frandsen: 12 år op ad bakke – hvordan lykkedes Skjoldungernes land og hvordan blev processen styret?
Nationalpark Skjoldungernes land var ikke blandt de først foreslåede kandidater til en nationalpark i Danmark. Og ligesom i en række andre områder, der har været foreslået som nationalpark, har Skjoldungernes land i perioder oplevet stor modstand blandt lodsejere, der ikke havde følt sig hørt i forbindelse med planerne for parkens oprettelse. Alligevel er Nationalpark Skjoldungernes Land blevet den første danske nationalpark udenfor Jylland, mens andre nationalparkkandidater har måttet give op undervejs. Var det en tilfældighed? Var det på grund af dygtig ledelse? Eller var det på grund af en særlig interesseudfoldelse, der var gunstig for skabelsen af en nationalpark i netop dette område?
.    Sabina Frandsen har i sommeren 2016 afsluttet sit speciale i geografi og geoinformatik med titlen:
Metastyring af styringsnetværk i nationalparker – et casestudie af metastyring af netværks indvirkning på oprettelsen af nationalpark Skjoldungernes land. Hun har interviewet en række nøglepersoner med tilknytning til nationalparkens tilblivelsesproces, og har på den baggrund søgt at beskrive såvel den lokale proces, der har udfoldet sig i forbindelse med oprettelsen af nationalparken, samt analyseret den ”metastyring” af processen, der har knyttet sig til udformningen og forvaltningen af loven om nationalparker.

14.30 – 15.30 Paneldebat med deltagere i processen omkring udviklingen af Nationalpark Skjoldungernes land
Formålet med paneldebatten er at diskutere udviklingen af netværkerne bag oprettelsen af Nationalpark Skjoldungernes land, deres indbyrdes samspil i processen, deres betydning for afgrænsning og udformning af nationalparken, samt hvilke svagheder og styrker processen har åbnet op for i tilknytning til de fremtidige udviklingsperspektiver for danske natur- og nationalparker.
I panelet sidder:
Poul Bjerager: Nationalparkchef
Jan Eriksen: Medl. af Nationalpark Skjoldungernes Land’s bestyrelse for Friluftsrådet
Lars Fuglsang, Professor, Innovation i service og oplevelse, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
Sabina Frandsen, Geograf, Miljømedarbejder i Sorø kommune
Ordstyrer: Keld Buciek, CNNF.
15.30 – 16.00 Jesper Brandt og Ebbe Prag: Ideer til et forskningsprojekt om udviklingen af de danske nationalparker.
CNNF har i det sidste års tid puslet med tanker om at få opstillet forskningsprogram, hvor vi vil formulere et fælles sammenlignende projekt omkring udviklingen af perspektiver, samarbejde og konflikter blandt lodsejere og de mange andre lokale interesseudfoldelser, der typisk koordineres indenfor den kommunale planlægning og forvaltning i den proces, der knytter sig til skabelsen af natur- og nationalparker. Vi vil derudover udvikle et katalog over mere afgrænsede teoretiske, metodiske og geografisk afgrænsede problemer, som vi gerne ser fremmet i centrets videre udvikling, bl.a. i tilknytning til gennemførelsen af studenterprojekter.
.    Centret afholder et internt seminar i oktober og vil gerne fremlægge sine overvejelser til diskussion.
16-17 Efterfølgende hygge med vin og snack. Week-enden starter

np

Bogmærk Permalink.

2 svar til Seminar om etablering af nationalparker 25 november i Roskilde

 1. mats Folkesson siger:

  Fantastisk service att få info på detta sätt!

 2. Bjørn siger:

  Da får vi få fler att abonnera.
  Eller / och kanske börja utge ett nyhetsbrev, där man periodiskt, men inte för var enda nytt inlägg, får meddelande om vad har hänt sen sist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *