• Bliv medlem –

    send en mail til info@kulturlandskab. org
    og få svar om medlemskab på prøve

Anbefalet litteratur om Langeland

På Roskilde bibliotek har jeg fundet bl a disse bøger om Langeland og omegn, og læst dem.

Langelandsbøger

Det må være muligt for andre at låne dem fra lokale biblioteker via fjernlån.
Skovsgaard – en herregård og tre museer af Ole Mortensøn (Langelands museum 2003; ISBN 87-8809-26-5)
Gårdens ejerforhold og bygningshistorie gennemgås, men for mig var afsnittet om tyendemuseet mere interessant: Her fortælles om tyende (tjenestefolk) og deres liv, og hvordan deres hele deres eksistens var defineret udfra herskabets behov og luner.

Den grundige og detaljerede gennemgang af Vognmuseet kræver måske en særlig interesse for rigtig at fænge, men afsnittet ”Med hest og vogn på Langeland” matcher rigtig godt vort forbunds interesse for landskabet og dets praktiske brug gennem tiden. God forberedelse til årsmødeturen og den ferie, den smarte holder i forbindelse med den.
Også teksten om Skovbrugsmuseet er relevant for forståelsen af syddansk skovbrugshistorie – som vi kommer til at møde på flere måder.

Det sidste afsnit, ”Flydedokken” beretter om en stranding i 2. verdenskrigs sidste dage. En åben flydedok fyldt med udhungrede franske og russiske krigsfanger grundstødte d 4. maj 1945 (dagen for budskabet om den tyske besættelseshærs kapitulation i bl a Danmark). En rørende og sørgeligt reaktualiseret beretning fra en anden turbulent tid end vor nutid.

 

Tranekær – et slot og en by af Helle Ravn (Øhavsmuseet Langeland 2010 ISBN 978-87-92619-01-3)

NKFs årsmøde finder sted på herregården Skovsgaard, men øens største Herregård, Tranekær er et mere kendt og mere imponerende slot.
Trods Skovsgaards særlige status som arvestykke og Danmarks største økologiske landbrug med museum, naturformidlingscenter, madmarked mm.
–    Tranekær er stadig et levende slægts-gods; tidligere et af landets største grevskaber, som herskede over meget store dele af Langeland. Vi kommer til at høre mere om Langelands grevskabshistorie, men desværre levner det korte årsmødearrangement ikke tid til at besøge slottet, og dermed heller ikke den idylliske by, der er opstået omkring det; eller medicinhaverne eller den internationalt berømte land-art-park TICKON . – Bliv nogle dage længere på Langeland, når nu du endelig er kommet.

Helle Ravns bog er meget smukt illustreret med både fotos og reproduktioner, og indholdet er af høj karat. Man får god besked om fortid og nutid, indbo og landskab, by og land, erhverv og livsstil, nært og fjernt. Vi kommer tæt på slottets nuværende og tidligere beboere, og på mennesker, der på godt og ondt har været knyttet til det.

 

Oplev Sydfyn og ØhavetEn natur- og kulturguide af Torben Gang Rasmussen  (Hovedland, mange udgaver,  ISBN13  9788777394416)
Vælger man den kloge strategi at cykle en del af vejen (evt på lejet cykel), fx fra Svendborg eller en anden fynsk by, har man valgt et af de klassiske danske cykellandskaber. Idyl, natur, hygge og fredelige småveje hvor der foran mange af de kønne huse er små salgsboder med havernes produkter. (Cykler kan medtages i de fleste danske tog og rutebiler).
Da har man glæde af en god guide, og da kan denne anbefales. Det er ikke så meget rutebeskrivelser og kort, men rige og gode beskrivelser af kultur og natur-seværdigheder på sydfyn og de mange øer. Bare på den ca 30 km korte tur fra Svendborg til Skovsgaard passerer man masser af fine oplevelser, som det vil være ærgerligt at gå glip af. Så afsæt god tid til turen. Fx det vildt flotte og imponerende Valdemars slot ved Troense på Tåsinge.
Langeland beskrives i hele 2 informationsspækkede kapitler (på 9 og 13 sider). 2 af siderne handler dog om Strynø, som vi besøger den ene dag. Så også deltagere, der ikke træffer det fornuftige valg at cykle til Skovsgaard, kan få godt udbytte af guiden. (Forresten KAN den også bruges til bil- eller vandreture).

 

Det Sydfynske Øhav – Guide til øer – hav – natur – kultur – søfart af Poul Henrik Harritz (Naturbureauet 2007 ISBN 978-87-981295-1-6)
Også en guidebog, men med klart fokus på arkipelaget. Afsnittet om Langeland er meget kortere, men til gengæld er der korte beskrivelser af alle de små holme og øer. Så hvis man træffer den også rigtig fine beslutning at selje eller padle til Rudkøbing, fx fra Faaborg på det vestlige Fyn, så er det helt klart dén, man har brug for. Det sydfynske øhav er et klassisk sejlerferie- og kajak-farvand, om sommeren propfyldt med lystsejlere fra mange lande. *)
Forfatteren til guidebogen var selv ivrig lokal hav-kajak-roer, naturjournalist og fuglekender, som kendte alle lokaliteterne fra egne oplevelser.

 

*): Det er i det sydfynske øhav at den navnkundige ”bagerpose-navigation” er opfundet: Man lægger til i den nærmeste havn om aftenen. Næste morgen går man op til bageren og køber morgenbrød. På posen kan man læse, hvilken by, man ligger ved.

 

Tæt på Langelands natur – erindringer fra hverdag og fritid af kirsebæravler Frede Jensen
Ikke en ret omfattende beskrivelse af naturen på Langeland, og slet ikke velskrevet i normal forstand. Mange kluntede formuleringer. Men Frede Jensen har skrevet frit fra leveren om sine oplevelser, erfaringer og meninger, og giver derved et rigtig godt billede af en ganske almindelig langelænder med jordnære og lokale erfaringer især indenfor bæravl, fiskeri og jagt. Han har også sine meninger om politik og landskabsforvaltning. Et interessant supplement til de mere professionelle bøger nævnt ovenfor.

Lukket for kommentarer.