Ekskursion til Hjortsballe Røser og Stenholt Skov, lørdag den 21. september.

Temaerne er: Slåning af hedevegetation på jernaldermarker og drift af egekrat.

På en lysning i skoven ved Hjortsballe vest for Them ligger en række velbevarede og illustrative jernaldermarker med tilhørende stenrøser. Området byder på et dejligt kuperet landskab, med det flotte hedeområde ”Gavlbanker” lige øst for de fredede jernaldermarker. Link
Stenholt Krat nord for den nu genskabte Bølling Sø rummer i kraft af den gamle og for stor del urørte og naturligt opvoksede egekrat-skov på næsten 100 hektar adskillige spor fra både oldtid og middelalder. Link

Stenhøj skov  –  20 år gammel stævning  –  og Lodsejertur  – Fotos: Poul Erik Tystrup

Program:

Kl. 10.00 mødes vi ved adressen Sepstrupvej 14, 8654 Them. Her findes en lille parkeringsplads. Her er tid til en hurtig kop medbragt kaffe, inden vi går de få hundrede meter til de fredede stenrøser og jernaldermarker.

Kl. 11.30 kører vi mod nordvest til Klosterlund Museum, Engesvangvej 6A, 7442 Engesvang. Her spiser vi vores medbragte mad, inden vi kører videre til en parkeringsplads lidt før adressen Klosterlundvej 23D, 7442 Engesvang. Herfra går vi sammen med en af egekrattets ejere, Jens Michael Frank ind i det fredede egekrat, Stenholt Skov. Jens Michael Frank er 7. generation på en slægtsgård, som har været i slægtens eje siden 1759. Vi hører undervejs om egekrattets (drifts-) historie langt tilbage i tiden, vi hører om fredningen, og vi ser et plantet egekrat samt nogle forsøg med stævning, som det offentlige har foretaget gennem godt 30 år.

Der vil være øl/vand til madpakken, og der bliver sørget for friskbrygget kaffe fra Klosterlund Museum til om eftermiddagen, hvor vi tager kaffe/te med kage samt øl/vand undervejs i egekrattet.

Kl. 15.30 forventer at være tilbage ved bilerne.

Praktiske bemærkninger: Man medbringer selv madpakke og termokande, hvor der bliver mulighed for påfylde på Klosterlund Museum.

Tilmelding af hensyn til øl/vand kage og kaffe. (Via dette link Oplys blot navn og email)
Max 30 deltagere efter først til mølle princippet.

Betaling: 100 kr. På dagen via Mobilpay

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *