Kulturlandskabet og maden i Odsherred

Søndag den 23/4-2023 klokken 10.00 inviterer Odsherred Inspirationsmarked og Nordisk KulturlandskabsForbund til en dag med temaet ”Kulturlandskabet og maden i Odsherred”


Min slægt på fædrene side stammer fra Odsherred, hvorfra min farmor Karen Marie Oline Larsen født 1903, for 100 år siden udvandrede for at bosætte sig i København.

Jeg mindes hendes stærke historier om den fattige og fordrukne far Carl Valdemar, som satte sig til middagsbordet, mens hans kone Amalie og alle børnene måtte stå op og se på han spiste sig mæt.

Jeg mindes hendes tårer når hun fortalte, om de gange hvor de måtte nøjes med kålrabi og gå sultne i seng.

Måske er det blandt andet det dybe spor der gør, at jeg i dag er så optaget af mad og næring fra naturen.”

.     
Maibrit Ahasverus, Odsherred Inspirationsmarked.


Turen starter d 23/4 2023 klokken 10 ved Mantzhøj på Ulkerupvej 1, 4500. Der ligger Skov og Naturstyrelsens administrationsbygning i Odsherred, hvorfra skovrider Jens Peter Simonsen vil guide os på en 3 timers gåtur gennem skove og overdrev, imens han fortæller udpluk af områdets historie, blandt andet om Ulkerupfolket fra den gamle skovlandsby i Ulkerup Skov, og den renoverede Anneberg Rende hvor havørreden igen er begyndt at søge op for at gyde. Efter turen skal vi videre til Anneberg Barklade, Egebjergvej 172, 4500, hvor resten af dagens program foregår. (obs: Billedet er fra Naturstyrelsens naturguide)

At spise godt bliver en vigtig del af dagens program. Klokken 13.00 byder vi derfor velkommen i Barkladen til en frokost bestående af noget fra Isefjorden med sprød tang, samt frisk, bagt, saltet eller fermenteret føde fra haverne og hegnene i området. Vand er gratis. Øl/læskedrikke kan købes.

Efter frokost fortæller Jørgen Stoltz fra Silva Danica om sine mange års erfaring med vild mad og sankning på ture forskellige steder i Odsherred. Han vil også fortælle om sine udgivelser – bla beskrivelser af områdets mange sommerhuse som naturbevarende matrikler, samt om sine og hustruen Annas erfaringer med at lave vild mad til mange mennesker.


Klokken 15 kaffe/te med lidt til den søde tand.

Resten af programmet er ikke fastlagt, – men inden klokken 16 kommer endnu et fagligt indlæg – om mad og kulturhistorie.

Tilmelding foregår ved indbetaling af 400 kr på Mobil Pay til 2789RY.
Medlemmer af Nordisk KulturlandskabsForbund har fortrinsret til de ialt 30 pladser.-

Der er altså INDTIL senest 1/3 to tilmeldingslister. Liste 1 for NKF-medlemmer, liste 2 for andre.
Først tilmeldt = først prioriteret på den relevante liste.
Liste 1 med tilmeldte medlemmer er højest prioriteret.
Er den ikke er fyldt op med 30 medlemmer, kommer ikke-medlemmer med fra toppen af liste 2.
Senest d 1/3 2023 gør vi status og betaler tilbage, til dem, der ikke kan komme med (om nogen).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *