Kulturlandskabet og maden i Odsherred

Søndag den 23/4-2023 klokken 10.00 inviterer Odsherred Inspirationsmarked og Nordisk KulturlandskabsForbund til en dag med temaet ”Kulturlandskabet og maden i Odsherred”

Turen starter d 23/4 2023 klokken 10 ved Mantzhøj på Ulkerupvej 1, 4500.

Der ligger Skov og Naturstyrelsens administrationsbygning i Odsherred, hvorfra skovrider Jens Peter Simonsen vil guide os på en 3 timers gåtur gennem skove og overdrev, imens han fortæller udpluk af områdets historie, blandt andet om Ulkerupfolket fra den gamle skovlandsby i Ulkerup Skov, og den renoverede Anneberg Rende hvor havørreden igen er begyndt at søge op for at gyde. Efter turen skal vi videre til Anneberg Barklade, Egebjergvej 172, 4500, hvor resten af dagens program foregår. 

 

I 1800-tallet kom en tredjedel af skovens indtægter fra bark til garvning, især egebark. Den blev skrællet af træerne i maj og tørret på jorden og inde i barkladen. I dag bliver barkladen brugt til jagtstue og opbevaring. (obs: Billedet er fra  Naturstyrelsens naturguide)


At spise godt bliver en vigtig del af dagens program. Klokken 13.00 byder vi derfor velkommen i Barkladen til en frokost bestående af noget fra Isefjorden med sprød tang, samt frisk, bagt, saltet eller fermenteret føde fra haverne og hegnene i området. Vand er gratis. Øl/læskedrikke kan købes.

Efter frokost fortæller Jørgen Stoltz fra Silva Danica om sine mange års erfaring med vild mad og sankning på ture forskellige steder i Odsherred. Han vil også fortælle om sine udgivelser – bla beskrivelser af områdets mange sommerhuse som naturbevarende matrikler, samt om sine og hustruen Annas erfaringer med at lave vild mad til mange mennesker.


Klokken 15 kaffe/te med lidt til den søde tand.

Tilsidst fortæller Søren Espersen om tang og andre resurser som “novel food” med gamle traditioner.  
Tang er en af de ny fødevarer, der kun langsomt vinder indpas i dansk kost, selvom tang både er sundt og godt og spises meget andre steder. Der er også mange andre eksempler.
Hvordan udvikler vi vores fælles spisekammer kystzonen til et bærende element i den lokale selvforsyning? Tangen, urterne og skaldyrene kan bruges til meget, hvis vi griber det praktisk an.
Søren Espersen har siden midt i 90’erne arbejdet med beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af kulturlandskaber og naturområder, og med ture efter svampe og spiselige urter og makroalger.

Tilmelding foregår ved indbetaling af
takket være støtte fra Odsherred kommunes lokalpulje: kun 150 kr på Mobil Pay til 2789RY.

(Senest 21/4 MEN vil du være sikker på at komme med, så gør det hellere i go tid)


O.K., denne opskriftsamling, Nagu-handskriften har ikke så mange opskrifter med natur-sankede ingredienser, da den er fra en “finere” husholdning. Men da den er fra den dejlige ø Nagu som vi besøgte under forbundets sommerrejse i Åbolands skærgård 2022, får I alligevel linket.  Der er både klassikere(?) som kørvelkage, leverkage og inlagte hjerper, urfugle og agerhøns – og lækkerier, der måske appellerer mere til moderne køkkenskrivere.

 

2 svar til Kulturlandskabet og maden i Odsherred

  1. Hanne Eble Jacobsen siger:

    Hej
    Med håb om at der kommer et afbud. Jeg vil rigtig gerne med. Ring 41417478

  2. Anne Mette Jørgensen siger:

    Hej
    Kan I sige noget om hvor mange km gåturen er, ca?
    Vh AMJ

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *