Et vildt projekt med rødder i naturen

– Dyrkning af vilde bornholmske planter og gamle bornholmske sorter
Introduktion til artikel fra gaarden – Bornholms Madkulturhus www.gaarden.nu
Husker nogle af vore trofaste medlemmer mon stadig Nordisk KulturlandskabsForbunds besøg på Bornholm 2005? Den gang var Bornholms ry som fødevareø endnu knap nok slået fast, men ”Det Ny Nordiske Køkken” med vægt på vilde råvarer var blevet lanceret året før. Og på Ertholmene stiftede vi bekendtskab med den lokale form af Bredbladet Persille, der nu er anerkendt som sin egen sort. Siden er det gået  stærkt.
Nedenstående artikel af Thomas Guldbæk fra ”Bornholms Madkulturhus – gaarden” beskriver et projekt, hvor spiselige vilde planter og gamle sorter er blevet opformeret, taget i dyrkning og nu fremover vil indgå i den bornholmske fødevareproduktion. Gamle urter og sorter er sammen med moderne tilberedningsmetoder én af vejene til at sikre produkter og restauranter den unikke karakter, der skal til for at sikre lokal indtjening og beskæftigelse. Er du i tvivl, så tag turen til Bornholm!
Selv havde jeg fornøjelsen af tilbage i 2012 at skrive det første kompendium over vilde spiselige urter på Bornholm. Det blev senere en del af grundlaget for finansieringen af Bornholms Madkulturhus. Det er længe siden og meget godt er sket i mellemtiden, men endnu står meget tilbage at blive gjort inden for området. Projektet har identificeret godt 80 vilde plantearter og lokale sorter, hvoraf nu 20 er afprøvet i dyrkning. Dertil kommer arbejdet med at udrede lokale varianter og mulige forarbejdningsmetoder som destillering, fermentering osv. Det bliver spændende at følge!
Er du interesseret i selv at dyrke vilde urter kan du finde oplysninger om dyrkningsmetoder, skadedyr, kulturhistorie og andet for en del af planternes vedkommende her i artiklens netudgave:
https://gaarden.nu/da/melstedgaard/bornholms-urter-dyrkningsprojekt/.
Søren Espersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *